Verpleegkundige

Jobomschrijving

‘Dé’ verpleegkundige bestaat niet. Verpleegkundigen kunnen in heel veel verschillende voorzieningen terecht: ziekenhuizen, woonzorgcentra, thuisverpleegkunde, maar ook in kinderopvang, derdewereldlanden, onderwijs… Er zijn erg veel doelgroepen waarmee je aan de slag kunt gaan als verpleegkundige en daardoor ook heel veel mogelijkheden. Ook je doorgroeimogelijkheden zijn ontzettend groot.

Verpleegkundigen zijn teamplayers: je overlegt met artsen en werkt samen met collega-verpleegkundigen en andere gezondheidszorgwerkers. Goed overweg kunnen met mensen en een stukje geduld komen dus erg goed van pas. Als verpleegkundige heb je flexibele uren en kan je kiezen uit heel wat werkomstandigheden.

Opleidingen

Er zijn verschillende manieren om verpleegkundige te studeren:

  • Via HBO5 word je gegradueerde verpleegkundige (3 j.)
  • Via de hogeschool word je bachelor in de verpleegkunde. Deze opleiding duurt 4 jaar (sinds het academiejaar 2016-2017)
  • Via een verkort traject kun je als gegradueerde verpleegkundige nadien eventueel ook nog bachelor worden
  • Met een Bachelor-na-bachelor opleiding kan je je verder specialiseren in heel veel domeinen zoals bvb. in de geestelijke gezondheidszorg, in de kinderverpleegkunde, in de spoed en intensieve zorg verpleegkunde, enz. Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden.
  • Je kan ook je Bachelor-na-bachelor over meerdere jaren spreiden en ondertussen al gaan werken.
  • Aansluitend op een bacheloropleiding verpleegkunde kan je op de universiteit een master in de verpleegkunde (2 j.) volgen. (Leidinggevende) functies in een zorginstelling of ziekenhuis, in het management, de innovatie en het wetenschappelijk onderzoek in de sector van de gezondheidszorg en het onderwijs zijn dan voor jou weggelegd.
  • Aansluitend op een masteropleiding kan je doctoreren in de verplegingswetenschappen.
  • De VDAB wijst jou ook graag de weg om je studie voor verpleegkunde te combineren met (deeltijds) werken.

De onderwijskiezer helpt je om de juiste opleiding te vinden.

Een tweede carrière als verpleegkundige

Je bent al aan het werk in een andere sector maar droomt ervan om je om te scholen tot verpleegkundige? Wat met de combinatie met je huidge job en je thuissituatie? Zal het je lukken om in het ritme van het studeren te komen en je studies vol te houden? En wat met je financiële situatie? Is het financieel haalbaar om je om te scholen’?

Randstad Medical Academy staat je bij van A tot Z  tijdens je studietraject en begeleidt je bij je vragen!

Kijk voor vacatures op de jobpagina van VDAB .

fotos van zorgverleners

Wil je eens ontdekken hoe het er op de werkvloer aan toe gaat?
​Dan kan je deelnemen aan een uniek inleefmoment.

Hoe werkt dat?