Opvoeder - begeleider

Jobomschrijving

Opvoeders begeleiden mensen met problemen. Ze begeleiden hen in hun dagelijkse leven en stimuleren tot ontwikkeling en sociale integratie.

Als opvoeder kan je werken met kinderen, adolescenten, volwassenen of ouderen. Als opvoeder kan je op héél uiteenlopende plaatsen aan het werk: cliënten kunnen zowel thuis als in een begeleidingstehuis, opvangcentrum, internaat, instelling voor bijzondere jeugdzorg of rust- en verzorgingstehuis verblijven. Afhankelijk van de doelgroep doe je meer of minder begeleidend werk of fysieke verzorging.

Je hoofddoel is echter steeds de kwaliteit van het leven te verbeteren. Je voert begeleidingsplannen uit en verricht een aantal administratieve taken. In overleg gaan met de omgeving (bv. ouders, kinderen, school, werk, …) is eveneens een belangrijk onderdeel van de job.

Mensenkennis, hulpvaardigheid en geduld zijn dan ook essentieel – net als een oplettend oog: je maakt namelijk altijd wel iets mee. Je uren kunnen variëren (dagwerk, avondwerk, weekendwerk in een beurtrolsysteem, ...).

Bekijk ook de mogelijkheden als orthopedagoog.

Opleidingen

Er zijn meerdere opleidingsmogelijkheden om als begeleider/opvoeder aan het werk te gaan:

  • 3e graad TSO Jeugd- en gehandicaptenzorg, al dan niet gevolgd door een Se-N-Se opleiding (7e jaar TSO) internaatswerking of leefgroepwerking
  • een Bachelor Orthopedagogie of Sociale Readaptatiewetenschappen of Gezinswetenschappen
  • een Master Pedagogische Wetenschappen
  • de VDAB-opleidingen Jeugd-en Gehandicaptenzorg of Orthopedagogie
  • Graduaat orthopedagogie (A1 opvoeder-begeleider) aan de hogeschool
  • De onderwijskiezer helpt je om de juiste opleiding te vinden.

Kijk voor vacatures op de jobpagina van VDAB .

fotos van zorgverleners

Wil je eens ontdekken hoe het er op de werkvloer aan toe gaat?
​Dan kan je deelnemen aan een uniek inleefmoment.

Hoe werkt dat?