Michael, 26 jaar, werkt in het labo van het UZ gent

Michael

Michael volgde de opleiding biomedische laboratorium technologie en studeerde af in de farmaceutische en biologische technieken. Nadien behaalde hij ook nog zijn diploma in medische laboratorium technieken. Vandaag de dag werkt hij al vijf jaar in het UZ Gent, afdeling klinische biologie (stolling) en vervelen doet hij zich nog lang niet: “iedere dag brengt iets anders met zich mee”.

Uitzonderlijk groepsgevoel

“Als ik opnieuw zou moeten kiezen, ik zou resoluut gaan voor hetzelfde werk en dezelfde opleiding. De richting farmaceutische en biologische technieken leidde me zelfs naar Montpellier waar ik drie maand stage liep. In het UZ van Gent begon ik ook als stagiair en uiteindelijk zit ik hier nog steeds.”

“Het aangenaamste aan de job is het werken in team. Dit gebeurt bij ons telkens in een positieve sfeer, zo is het uiteraard een plezier om naar het werk te komen. Als laborant treed je zelden of nooit op de voorgrond. Daar heb ik echter geen enkele moeite mee. Ik koos bewust voor een rol achter de schermen. In de coulissen werken, betekent echter niet dat onze job niet belangrijk is, laboranten dragen meer dan hun steentje bij op vlak van het stellen van de diagnose en het opvolgen van de patiënt. Met de patiënten zelf geconfronteerd worden is niet mijn ding.”

Innovatie ten top

“Mijn collega’s en ik krijgen de kans om dagelijks te werken met de nieuwste toestellen in een universitaire omgeving. Innovatie is voor onszelf ook altijd een geweldige uitdaging. Bovendien bestaan er in ons vak geen twee gelijke dagen. Elke dag verschilt van een andere, dat maakt dat alles enorm boeiend blijft”.

Werken met hoofd, hart en handen

“De slogan: “een zorgjob, da’s werken met hoofd, hart en handen” is een boodschap die ik zelf uitdraag en compleet ondersteun. Die leuze is trouwens ook volledig van toepassing op mijn job. Integer en analytisch zijn en tegelijk nauwkeurig: dat zijn de voornaamste kwaliteiten waarover een laborant moet beschikken. Ik ben ervan overtuigd dat deze kwaliteiten wat in de genen zitten, maar je kan ze zeker aanscherpen.”

“In het labo zijn er twee soorten diensten: een dagdienst, waar ik werk, maar ook een dienst voor dringende stalen. Deze dienst is permanent bevolkt en men werkt er in shiften. Op de dagdienst echter heb je een vast werkrooster: van 8 uur ’s ochtends tot 17 uur."

Kijk voor opleidingen op de onderwijskiezer.

Kijk voor vacatures op de jobpagina van VDAB .

fotos van zorgverleners

Wil je eens ontdekken hoe het er op de werkvloer aan toe gaat?
​Neem deel aan een uniek inleefmoment.

Hoe werkt dat?