Medisch laboratorium technoloog

Jobomschrijving

Als laborant werk je in de modernste omstandigheden. Je bent dus best mee met de tijd. Snel bijleren, flexibel en polyvalent werken: het hoort bij de job. Ook nauwkeurigheid is van belang: je resultaten moeten namelijk correct zijn – anders is een juiste diagnose onmogelijk.

Laboranten zijn meestal gedreven mensen: ze stuwen medisch onderzoek en leveren zo een sterke bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Laboranten werken ofwel zelfstandig, ofwel in loondienst in een ziekenhuis, voor een universiteit of een onderzoeksinstelling. Werken in shiften komt vaak voor.

Opleidingen

Als laborant kan je kiezen voor:

  • de bacheloropleiding biomedische laboratorium technologie. Binnen deze opleiding zijn er twee afstudeerrichtingen: farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie (FBT) en medische laboratoriumtechnologie (MBT). Als je in een ziekenhuislaboratorium wil werken, heb je een MBT-diploma nodig.
  • Ook de opleiding bacholor in de chemie leidt mensen op tot laboranten. Binnen deze opleiding kan je kiezen tussen vier afstudeerrichtingen: chemie, biochemie, milieuzorg en procestechnologie.

De onderwijskiezer helpt je om de juiste opleiding te vinden.

Kijk voor vacatures op de jobpagina van VDAB .

fotos van zorgverleners

Wil je eens ontdekken hoe het er op de werkvloer aan toe gaat?
​Dan kan je deelnemen aan een uniek inleefmoment.

Hoe werkt dat?