Martine, kinderbegeleidster

Martine

De liefde voor het vak kan vroeg beginnen: Martine speelde als jong meisje al graag met poppen. En toen ze 9 jaar werd, kreeg ze een broertje en hielp ze haar moeder met de verzorging. "Ik deed mijn mama alles na en leerde zo veel van haar hoe je een baby verzorgt, knuffelt, troost,enz.... . Toen stond het al vast, ik ga later voor kinderverzorgster leren en ook een lieve mama worden zoals mijn eigen mama."

Maar het lot en anderen beslisten daar aanvankelijk anders over. De directie van Martines school vertelde haar ouders dat ze die richting niet zou aankunnen. Martine was te perfectionistisch, klonk het, de studies zouden te zwaar voor haar zijn. Zo belandde ze in de richting huishoudkunde snit en naad. Toen ze 18 werd, ging Martine aan de slag bij Philips.

Maar het vuurtje bleef smeulen. Op haar dertigste stapt Martine naar het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB), op zoek naar  een opleiding voor kinderverzorgster. Zonder resultaat, dus nog even blijven werken bij Philips was de boodschap. Nog wat later schrijft ze haar kinderen in in een kinderopvang. En daar ziet ze een flyer die heel haar leven verandert. Daar stond op: het VSPW te Hasselt biedt een cursus aan voor mensen die graag als kinderbegeleider(ster) aan het werk willen. Martine: "Ik noteerde het telefoonnummer en belde dezelfde dag nog. Ze vertelde me dat er inderdaad een cursus klaar lag, maar dat het nog niet zeker was of die zou kunnen doorgaan. Wachten dus, en hopen, en ja hoor, in september dat jaar ben ik mijn ingangsexamen gaan doen en ik mocht enkele weken daarna starten met de cursus."

Een deel van de opleiding was een stage in een kinderdagverblijf. "Ik ben toen gaan vragen of ik mijn stage mocht doen in de kinderkribbe waar mijn zoontje van baby tot peuter/kleuter was verzorgd. Ik kwam er terecht in leefgroepje "Huisje 2" en Marleen werd mijn praktijkbegeleidster. En wat voor een. Ik heb daar enorm veel van geleerd en zelfs nu nog ga ik bij haar te rade als ik het zelf niet weet hoe ik een probleem oplossen kan."

Na twee jaar school gaan en 20 jaar in een andere job, heeft Martine nu haar droomjob gevonden in de kinderkribbe"Ter Duinen". "Elke dag ga ik graag werken en geniet ik van de kindjes. En ben ik fier als ik samen met mijn collega's afscheid neem van een kindje dat naar school gaat en we tegen elkaar kunnen zeggen: dat hebben we goed gedaan. Hij/ zij is klaar om een nieuwe sprong te maken in zijn/haar leven. En dan pinken we een traantje weg."

Kijk voor opleidingen op de onderwijskiezer.

Kijk voor vacatures op de jobpagina van VDAB .

fotos van zorgverleners

Wil je eens ontdekken hoe het er op de werkvloer aan toe gaat?
​Neem deel aan een uniek inleefmoment.

Hoe werkt dat?