Marijke Thielemans, Verpleegkundige, ADL-assistent en cultureel animator

marijke

Marijke is verpleegkundige, ADL-assistent en cultureel animator bij vzw Eigen Thuis Grimbergen. Ze heeft er ook haar tweede thuis gevonden: "Ondertussen is de filosofie van Eigen Thuis mij eigen geworden. Soms is het ontroerend mooi te zien welke inspanningen er (kunnen) geleverd worden om tegemoet te komen aan de wensen en noden van bewoners, om te zien hoe we allen samen uit de bol kunnen gaan, én om te zien hoeveel zorg er geïnvesteerd wordt wanneer iemand zijn levenseinde nadert, hoe er ruimte mag zijn om te rouwen."

Toch stond verpleegkunde voor haar niet altijd in de sterren geschreven: "Verpleegkunde was ooit mijn tweede keuze. Sommige passies laten je echter niet los, dus sloeg ik enkele jaren later alsnog de richting van de zorg in. Vanaf mijn eerste stagedag wist ik: dit zit goed, hier hoor ik thuis."

Afgestudeerd als psychiatrisch verpleegkundige kon Marijke onmiddellijk aan de slag. Na 3 jobs in de psychiatrische sector, solliciteerde ze bij vzw Eigen Thuis, een woonvoorziening voor mensen met een motorische beperking. Marijke: "De gehandicaptensector zou mijn nieuwe verhaal worden. Het sollicitatiegesprek was zo uniek, en typeerde de filosofie van de voorziening. Een toekomstige collega en een bewoner maakten deel uit van het selectieteam. "Enter Eigen Thuis". Ondertussen is de filosofie van Eigen Thuis mij eigen geworden. De job kan met momenten zwaar en belastend zijn, soms botsen we op onze grenzen, maar je bent er goed omringd. Creativiteit wordt aangemoedigd. En van collega's kan ik zeggen dat het vrienden zijn. Soms is het ontroerend mooi te zien welke inspanningen er (kunnen) geleverd worden om tegemoet te komen aan de wensen en noden bewoners, om te zien hoe we allen samen uit de bol kunnen gaan, én om te zien hoeveel zorg er geïnvesteerd wordt wanneer iemand zijn levenseinde nadert, hoe er ruimte mag zijn om te rouwen." 

"We maken via "Eigen Thuis Leeft" ons verhaal kenbaar in Grimbergen en omstreken. Al 3 jaar inmiddels. Collega's uit alle diensten samen. Op vrijwillige basis. Wie doet ons dit na? Ons palmares aan promo- en fondsenwervende activiteiten blijft groeien. Het ene project al ambitieuzer dan het andere. En dit werkt aanstekelijk. Individuen en verenigingen leren de voorziening kennen, springen mee op de kar, verrassen ons met hun acties. Dit jaar is er een samenwerkingsproject met een Grimbergse school. Zoveel acties, zoveel steun. We voelen ons gedragen. We hopen dat we op die steun kunnen blijven rekenen. En dat we in de nabije toekomst onze bouwplannen kunnen waarmaken. Het project van Eigen Thuis is het project van de mensen van Eigen Thuis. Samen zijn we tot veel in staat. Een job bij Eigen Thuis gaat verder dan "werken, hop, en klaar". Niet omdat het ons opgedragen wordt, maar omdat we ervoor kiezen. Dat maakt het zo bijzonder."

Kijk voor opleidingen op de onderwijskiezer.

Kijk voor vacatures op de jobpagina van VDAB .

fotos van zorgverleners

Wil je eens ontdekken hoe het er op de werkvloer aan toe gaat?
​Neem deel aan een uniek inleefmoment.

Hoe werkt dat?