Leidinggevend verpleegkundige

Jobomschrijving

Als hoofdverpleegkundige sta je in overleg met de directie in voor het ontwikkelen en leiden van je afdeling. Je bent verantwoordelijk voor het coachen van een ploeg en beschikt over de nodige leidinggevende competenties. Erg belangrijk: je kan mensen motiveren door je dynamisme en engagement.

Als middenkader leid je een groep van hoofdverpleegkundigen of werk je als stafmedewerker op een inhoudelijk domein, om samen met de directie het verpleegkundig beleid in de instelling vorm te geven.

Als directeur verpleegkunde ben je lid van het directiecomité en ben je verantwoordelijk voor de hele verpleegkundige activiteit en werk je mee aan het algemeen beleid van de instelling.

Opleidingen

Er zijn verschillende manieren om als verpleegkundige af te studeren:

  • Via HBO5 word je gegradueerde verpleegkundige (3 j.)
  • Via de hogeschool word je bachelor in de verpleegkunde. Deze opleiding duurt 4 jaar (sinds het academiejaar 2016-2017)
  • Via een verkort traject kun je al gegradueerde verpleegkundige bachelor worden
  • De VDAB wijst jou ook graag de weg om je studie voor verpleegkunde te combineren met (deeltijds) werken
  • voor hoofdverpleegkundige heb je een bijkomende kaderopleiding, een bachelor-na-bachelor of een postgraduaat in het zorgmanagement gevolgd of beschik je over een bijkomend masterdiploma.
  • Voor middenkader of directiefuncties ben je wettelijk verplicht om te beschikken over een master verpleegkunde/ vroedkunde, of master in het management en beleid van gezondheidszorg of master in de gezondheidsvoorlichting en -bevordering.

De onderwijskiezer helpt je om de juiste opleiding te vinden.

Een tweede carrière als verpleegkundige?

Je bent al aan het werk in een andere sector maar droomt ervan om je om te scholen tot verpleegkundige? Wat met de combinatie met je huidge job en je thuissituatie? Zal het je lukken om in het ritme van het studeren te komen en je studies vol te houden? En wat met je financiële situatie? Is het financieel haalbaar om je om te scholen’?

Randstad Medical Academy staat je bij van A tot Z  tijdens je studietraject en begeleidt je bij je vragen!

Kijk voor vacatures op de jobpagina van VDAB .

fotos van zorgverleners

Wil je eens ontdekken hoe het er op de werkvloer aan toe gaat?
​Dan kan je deelnemen aan een uniek inleefmoment.

Hoe werkt dat?