Geriatrische verpleegkundige

Jobomschrijving

Als verpleegkundige ouderenzorg staat de dagelijkse samenwerking met de collega's, de bewoners, de behandelende artsen en de familie centraal in je werk. In de eerste plaats verstrek je de nodige verpleegtechnische handelingen (medicatietoediening, wondzorg...). Daarnaast zorg je ervoor dat de leefomgeving van de bewoners zo aangenaam mogelijk is. Dat doe je uiteraard in team. Ook het aansturen van zorgkundigen/verzorgenden behoort tot het takenpakket. Je rapporteert relevante gegevens in het zorgdossier en tijdens het dagelijks multidisciplinair overleg. Flexibiliteit, plezier in werken met en voor andere mensen, en zin voor initiatief: als verpleegkundige in de ouderenzorg hoort het er allemaal bij!

Als verpleegkundige in de ouderenzorg kan je op heel veel plaatsen aan de slag: zowel in het ziekenhuis, als in een woonzorgcentrum als in de thuisverpleging. Je klinisch redeneervermogen staat best op scherp, want bij ouderen word je heel vaak geconfronteerd met multipathologie, en daarvoor moet je bij de pinken zijn. Als verpleegkundige ben je immers verantwoordelijk voor de totaalzorg van de bewoner of cliënt.

Opleidingen

Er zijn verschillende manieren om als verpleegkundige af te studeren:

  • Via HBO5 word je gegradueerde verpleegkundige (3 j.)
  • Via de hogeschool word je bachelor in de verpleegkunde. Deze opleiding duurt 4 jaar (sinds het academiejaar 2016-2017)
  • Via een verkort traject kun je al gegradueerde verpleegkundige bachelor worden
  • De VDAB wijst jou ook graag de weg om je studie voor verpleegkunde te combineren met (deeltijds) werken
  • Je kan je nadien nog verder specialiseren in de ouderenzorg via een postgraduaat of een Bachelor-na-bachelor in de geriatrische gezondheidszorg.
  • Je kan ook je Bachelor-na-bachelor over meerdere jaren spreiden en ondertussen al gaan werken.
  • Ook de weg naar een master verpleegkunde en een doctoraat staan open als je je bachelor verpleegkunde hebt behaald.

De onderwijskiezer helpt je om de juiste opleiding te vinden.

Een tweede carrière als verpleegkundige?

Je bent al aan het werk in een andere sector maar droomt ervan om je om te scholen tot verpleegkundige? Wat met de combinatie met je huidge job en je thuissituatie? Zal het je lukken om in het ritme van het studeren te komen en je studies vol te houden? En wat met je financiële situatie? Is het financieel haalbaar om je om te scholen’?

Randstad Medical Academy staat je bij van A tot Z  tijdens je studietraject en begeleidt je bij je vragen!

Kijk voor vacatures op de jobpagina van VDAB .

fotos van zorgverleners

Wil je eens ontdekken hoe het er op de werkvloer aan toe gaat?
​Dan kan je deelnemen aan een uniek inleefmoment.

Hoe werkt dat?