Geestelijke gezondheidszorg

Samen met cliënten en patiënten werken aan hun geestelijke gezondheid en levenskwaliteit.

Samen met cliënten en patiënten werken aan hun geestelijke gezondheid en levenskwaliteit

Zowel kinderen, jongeren, volwassenen als ouderen kampen soms, al dan niet tijdelijk, met psychische en/of psychiatrische problemen en hebben dan nood aan ondersteuning vanuit de geestelijke gezondheidszorg.  Het gaat om een breed spectrum van diverse problemen zowel milde problemen zoals depressieve gevoelens of aanpassingsmoeilijkheden, als meer complexe aandoeningen zoals depressie, angsten, verslaving, eetstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, …

Als zorgverlener in de geestelijke gezondheidszorg probeer je, door begeleiding en behandeling, de zorgvrager opnieuw sterk genoeg te maken om een voor hem zo kwaliteitsvol leven te kunnen leiden. Je richt je daarbij niet alleen tot de zorgvrager, maar ook tot de omgeving (partner, het gezin, …). De hulp die je biedt kan individueel of in groep of online zijn.

De zorg kan ambulant, residentieel zijn en ook aan huis of mobiel.

 

De groep hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg is zeer divers: psychiaters, verpleegkundigen, psychologen, maatschappelijk werkers, orthopedagogen, opvoeders, zorgkundigen, verzorgenden, ergotherapeuten, … De cliënt is het meest geholpen als al die disciplines samen met hem in dezelfde richting werken. Ook met de eerstelijns gezondheidszorg en met welzijn wordt nauw samengewerkt.

 

Werk je graag in teamverband om mensen door een moeilijke periode in hun leven te helpen, kijk je ook graag breed, niet alleen naar de patiënt maar ook naar het netwerk rond de patiënt, heb je een goed inschattingsvermogen, zet je graag mensen in hun kracht, heb je de juiste spirit om te werken met mensen met psychische problemen, ben je mondig en communicatief vaardig, heb je een goed beeld over jezelf als zorgverlener, dan biedt de geestelijke gezondheidszorg zeer veel kansen om een zinvolle en mooie carrière uit te bouwen.

 

Bekijk de mogelijke jobs in geestelijke gezondheidszorg die op jouw lijf zijn geschreven en waarvoor we op zoek zijn naar gedreven mensen.

fotos van zorgverleners

Wil je eens ontdekken hoe het er op de werkvloer aan toe gaat?
​Dan kan je deelnemen aan een uniek inleefmoment.

Hoe werkt dat?