Chris, 51, Verzorgende bij Familiehulp

chris

Sociaal-geëngageerde fotograaf-motard met het hart op de juiste plaats

Chris Bulté is een 51-jarige fotograaf die een opleiding als polyvalent verzorgende volgde. Als enige man tussen 19 vrouwen stond hij niet alleen zijn mannetje tijdens de cursus, ook in zijn nieuwe job weet hij van wanten: “Sommige cliënten zijn wel extra kritisch als ze zien dat ik een man ben. Zeker als het gaat om huishoudelijke taken, zoals strijken en koken. Maar ik kan hen altijd van het tegendeel overtuigen. Ik strijk thuis ook en ik ben hobbykok!” 

Van beroep veranderen na 25 jaar, dat doe je niet zomaar. Zeker niet als je fotograaf bent, dat was mijn passie. In 1981 studeerde ik af. Na mijn legerdienst begon ik als zelfstandig fotograaf en maakte reportages. Maar in de jaren ’90 veranderde er veel. Door de marktevolutie en de digitale fotografie werd het voor mij moeilijk om concurrentieel te blijven. Grote investeringen zag ik niet zitten. Mijn generatie is niet opgegroeid met de computer en ik besloot om computerlessen voor pc en Mac te volgen.

Van computerles naar zorgsector
Toen ik mij voor een Office-cursus bij de VDAB inschreef, ving ik op dat er oriëntatiecursussen voor de non-profit gegeven werden. Het gaat om modules van twee maanden waarin opleidingen zoals verpleegkundige, opvoeder, polyvalent verzorgende en zorgkundige besproken worden. Dat kan ik echt aanraden voor personen die in de sociale sector willen werken, maar niet goed weten wat deze jobs inhouden. Mijn keuze was een maand later gemaakt: ik wou polyvalent verzorgende worden en de extra module als zorgkundige volgen.

Vreemde eend (man) in de bijt?
Een jaartje studeren schrikte mij niet af. Ik schreef mij in voor dagonderwijs bij het Pajottenlands Centrum in Liedekerke. Onze groep telde 20 enthousiastelingen: 19 vrouwen en ik als enige man. Maar dat was voor mij geen probleem, ik blijf altijd mezelf. Ik merkte in het begin wel dat men voor mij kritischer was. De eerste keer dat ik tijdens de cursus moest strijken, kwamen alle vrouwen kijken. Maar ik had mij gewapend hoor, ik had thuis al geoefend.

Afwisseling en sociale contacten 
Na een jaar studeerde ik af als zorgkundige. Dankzij een stage in de thuiszorg en in een rust- en verzorgingstehuis had ik mij een goed beeld gevormd van de verschillende taken. De thuiszorg sprak mij het meest aan: contact met mensen in hun thuissituatie, afwisseling in het takenpakket, mooie werkuren en dat allemaal in eigen streek. Wanneer je werkloos wordt, krijg je plots een zee van tijd. Ik kon nadenken welke richting ik wou uitgaan. Ik wilde zeker niet gelijk welke saaie job aannemen. Fotografie was een toffe job vol afwisseling. Dat heb ik nu voor een deel teruggevonden in de job van verzorgende.

Meteen werk vlakbij huis 
Ik kon onmiddellijk aan de slag en werk nu een jaar in de thuiszorg. Het is de geknipte job voor mij, ik voel er mij goed in. Het feit dat ik een man ben speelt amper een rol. In het begin kijkt men een beetje vreemd op, maar dat gaat snel over wanneer ze merken dat ik kan koken, strijken en alle taken met plezier doe. Soms kom je natuurlijk bij mensen waarbij het niet meteen klikt. Karakters verschillen nu eenmaal. En als je dan ook met hen na verloop van tijd wél goed overeenkomt, is dat nog fijner. Zoals in elke job, moet je immers ook in dit vak doorzetten. 
Ik doe overigens al mijn verplaatsingen met de motor, ik heb geen wagen. 'Mijn mensen' herkennen me dan ook meteen, als ik bij hen met mijn motor arriveer....

Sociaal engagement als levensvisie
Van jongs af aan ben ik al sociaal geëngageerd. Vroeger begeleidde ik kampen voor autistische jongeren. Vergaren van kapitaal is mijn ding niet, bezig zijn met anderen des te meer. De sociale sector heb ik dus altijd in mijn achterhoofd gehad. Ik vind het een verrijking voor mezelf als persoon!

Kijk voor opleidingen op de onderwijskiezer.

Kijk voor vacatures op de jobpagina van VDAB .

fotos van zorgverleners

Wil je eens ontdekken hoe het er op de werkvloer aan toe gaat?
​Neem deel aan een uniek inleefmoment.

Hoe werkt dat?