ADL-assistent (in een dienst voor zelfstandig wonen)

Jobomschrijving

ADL-assistentie verleen je vooral hulp aan de bewoner in en rond zijn woonomgeving. ADL staat voor Activiteiten van het Dagelijks Leven. Jij helpt de persoon bij het opstaan en wassen, tijdens het eten, in de vrije tijd, in en om de woning. Je komt bij verschillende personen en helpt waar nodig.

Een ADL-assistent is een enthousiaste persoon die graag mensen vooruithelpt, die zijn/haar werk goed wil doen; die ook discreet kan zijn en zich respectvol opstelt. Als er eens een probleem is, durf je dit zeggen.
Daarnaast kan je steeds terecht bij een verantwoordelijke en zorgt de organisatie voor opleidingen en training om je te laten groeien in je job.

Gebruikers kunnen 24/24 uur een beroep doen op ADL-assistentie. De werkuren variëren. Je werkt soms dus ook op weekends en feestdagen. Je ontvangt daarvoor een correcte verloning.

Opleidingen

Als ADL-assistent heb je minimaal een A3-diploma (lager secundair onderwijs). Het is een pluspunt als je reeds vertrouwd bent met de ondersteuning van personen met een beperking of een opleiding in deze richting hebt gevolgd. Echter. Beschikken over de juiste competenties (flexibiliteit, discretie, respect voor privacy, zorgzaamheid, geduld) om samen de dagelijkse taken aan te vatten is dé belangrijkste vereiste. Enkele mogelijke opleidingen in ondersteuning van personen met een beperking zijn:

  • Volwassenenonderwijs: begeleider jeugd-en Gehandicaptenzorg
  • Volwassenenonderwijs: opleiding orthopedagogie
  • 3e graad TSO Jeugd- en gehandicaptenzorg,
  • 7e jaar BSO Zorgkundige
  • VDAB-opleiding verzorgende/zorgkundige

Meer info op de Onderwijskiezer

Kijk voor vacatures op de jobpagina van VDAB .

fotos van zorgverleners

Wil je eens ontdekken hoe het er op de werkvloer aan toe gaat?
​Dan kan je deelnemen aan een uniek inleefmoment.

Hoe werkt dat?